M: info@eladazizli.com
T: +90 532 514 24 88

Sinüzit

Sinüzit Nedir?

Kafatasının içerisinde yanak, alın, göz ve geniz bölgelerinde bulunan, kanal ağız kısımları burun hava kanalıyla birleşen hava boşluklarına sinüs denir.

Sinüsler, burun yoluyla alınan havanın temizlenmesi, nemlendirilmesi ve ısıtılması, ses rezonansının sağlanması gibi işlevleri yerine getirirler. Beyin ve göz gibi kafatası içerisinde bulunan hayati organ ve yapıları, alınan darbelere karşı ilk koruyan savunma mekanizması olan sinüsler, kafatasının ağırlığını azaltarak, başın dik ve dengede tutulmasını da sağlarlar.

Kafatası içerisinde bulunduğu yere göre sinüsler 4 ayrı guruba ayrılır:

Maksiller Sinüsler: Her yanakta birer adet olmak üzere 2 adet sinüsten oluşur. Embriyo gelişimine paralel olarak gelişir, doğum esnasında vardır, 3 yaşında anlamlı büyüklüğe ulaşır.

Etmoid Sinüsler: Göz etrafında, burun üst kısmında bulunan birçok hava keseciğinden oluşur. Embriyo gelişimine paralel olarak gelişir, doğum esnasında vardır, 12 yaşında erişkinlerdeki seviyesine ulaşır.

Sfenoid Sinüsler: Burnun arka kısmında, kafatasının derin kısmında bulunur. Oluşumu 2 yaşında, hava ile dolması 5 yaşında tamamlanır.

Frontal Sinüsler: Alın bölgesinde bulunan 2 adet sinüsten oluşur. Oluşumu 6 ila 8 yaşında tamamlanır ve etmoid sinüsten ayrılır. Sonraki 8-10 yılda normal ebatlarına ulaşır.

Sinüs kemik yüzeyleri mukoza benzeri salgılama (mukus) yapan hareketli bir tabakayla kaplıdırlar. Sinüslerin içerisindeki epitelyum (doku yapısı) ise burnun doku yapısıyla aynıdır ve tüm sinüslerin burun boşluğuyla bağlantısı vardır. Burunda meydana gelen herhangi bir enfeksiyon, burnun şişmesine ve ödem oluşmasına sebep olur. Bu bozukluk sinüsler tarafından üretilen ve burun boşluğu kanalıyla boğaz ve yemek borusuna doğru gönderilen mukusların burun boşluğuna geçişine engel olur. Mukus sinüs içinde birikir ve basıncın artmasına yol açar.

TEDAVİ SÜRECİ

Sinüzit

Kaç Seans İşlem Yapılır

1 Seans

Hassasiyet Süresi

1 Gün

Kalıcılık Süresi

5 Yıl

İşlem Süresi

1 Saat

İşe Ne Zaman Dönülür

1 Gün

Anestezi

Lokal Anestezi

Tam İyileşme Süresi

1 Gün

Sinüzit Neden Olur?

Burun ve sinüsler; solunan havayı temizleyen yani kir, toz, virüs, bakteri ve toksinleri kendilerine saklayan ve temiz havayı akciğerlere gönderen yapılardır. Bu nedenle bu bölgelerde enfeksiyon oluşumuna yol açacak virüs ve bakteriler her zaman bulunurlar. İşlevini yerine getirebilen sinüslerde iltihaplanma olmaz. Ancak sinüsün normal çalışmasını engelleyen; üst solunum yolu enfeksiyonu, alerjik reaksiyonlar, konka hipertrofisi (burun eti büyümesi), deviasyon (kemik / kıkırdak eğriliği), sinüs kanallarının tıkanıklığı, çocuklarda geniz eti büyümesi, denizaltı dalış ve uçak yolculukları esnasında maruz kalınan ani basınç değişiklikleri, aşırı kirli hava ve sigara kullanımı gibi patolojik ve / veya çevresel bir etki söz konusu olursa sinüs havalandırması bozulur ve iltihaplanma olur. İşte sinüs boşluklarını kaplayan mukozanın (mukus) çeşitli etkenlerle iltihaplanmasına Sinüzit (Sinusitis) denir. İltihaplanmanın seyrine ve süresine göre farklı isimler alırlar:

Akut Sinüzit: 2 haftadan kısa süren sinüzit

Subakut Sinüzit: 2 hafta ila 3 ay arası süren sinüzit

Kronik Sinüzit: 3 aydan uzun süren sinüzit.

Rekürren (recurrent) Sinüzit: 1 yıl içinde 4 veya daha fazla tekrarlayan sinüzit.

Sinüzit oluşumunu engelleyen tedbirler olarak; soğuk ortamlarda uzun süre kalmamak, banyo ya da yağmur sonrası saçların kurutulması, ıslak bırakılmaması, yaşam ortamının oksijen, nem ve ısı seviyesinin iyi ayarlanması, sigara dumanı solumama, alerjiye yol açacak toz ve dumanın yoğun olduğu yerlerde bulunmaktan kaçınmak sayılabilir.

Sinüzit Belirtileri Nelerdir?

Sinüzit belirtileri geçirilen nezle ya da gribal enfeksiyonun şiddeti, bireyin bağışıklık sistemi, burun bölgesinde patolojik bir problemin var olup olmadığına göre kişiden kişiye değişiklik gösterir. En yaygın belirtiler:

  • Baş ve yüzün sinüs bölgelerini içeren bölümünde ağrı ve dolgunluk hissi veren basınç (baş öne eğildiğinde artış),
  • Burun tıkanıklığı, horlama,
  • Boğaz ağrısı, seste bozulma, gece artan öksürük,
  • Sarı / yeşil renkte yoğun kıvamlı burun ve / veya geniz akıntısı,
  • Ağız kokusu, diş ve dişeti ağrıları,
  • Koku ve tat bozukluğu,
  • Halsizlik ve hafif derecede ateş,
  • (Çocuklarda) Öksürük, iştahsızlık, bulantı ve kusmadır.

Doğru tanıyı koyabilmek için endoskopik muayene, görüntüleme ve tomografi yöntemlerinden bir ya da birden fazlası bir arada kullanılmaktadır.

Sık Sorulan Sorular

Sinüzit nasıl tedavi edilir?
Sinüzit tedavisi, durumun şiddetine ve tipine bağlı olarak değişebilir. Antibiyotikler, dekonjestanlar, burun spreyleri, ağrı kesiciler ve burun irrigasyonu gibi yöntemler kullanılabilir. Cerrahi müdahale, kronik sinüzit durumlarında düşünülebilir.
Cerrahi tedavi genellikle kronik sinüzit durumlarında düşünülür. Endoskopik sinüs cerrahisi (FESS) gibi minimal invaziv cerrahi prosedürler, sinüslerdeki tıkanıklıkları gidermeye yöneliktir.
T: +90 532 514 24 88
M: info@eladazizli.com

ADRES BİLGİSİ

Kültür Mahallesi, Ahmet Adnan Saygun Caddesi Akmerkez No:3 Kat: 10 D2, 34340 Etiler/İstanbul