M: info@eladazizli.com
T: +90 532 514 24 88

Geniz Eti

Geniz Eti

Burun ile boğaz arasında, hemen burun boşluğunun arkasında, ağız çatısı üzerinde yer alan ve geniz (nazofarenks) olarak adlandırılan bölgede bulunan süngerimsi lenf dokusu kümesine Geniz Eti (Adenoid) denir.

Geniz eti; burun yoluyla alınan hava içerisindeki bakteri ve virüsleri temizlemek için gerekli olan antikorları üretir, vücuda zararlı olan virüs ve bakterileri engeller, bağışıklık sistemi için erken uyarı sistemi olarak görev yapar ve bunların doğal bir sonucu olarak bebek ve çocukları hastalıklardan korur.

Geniz eti; bademcik ve bademcik dokusuyla birlikte çalışarak, solunum ve sindirim yoluyla vücuda girmeye çalışan virüs, bakteri ve toksinlere karşı koruyucu lenf halkasını meydana getirir.

Bağışıklık sistemi; çocuğun gelişimine paralel olarak, kendisini koruyacak değişik savunma mekanizmaları geliştirir. Bu nedenle; savunması daha zayıf olan, hassas yapıdaki geniz eti genellikle 5 yaşından sonra küçülmeye başlar ve ilerleyen yaşlarda tamamen yok olur.

Solunan hava içerisindeki virüs, bakteri ve toksinlere karşı vücudu ve bağışıklık sistemini koruyan önemli bir savunma sistemi olan geniz eti; genetik ve alerjik nedenlerle olağandan fazla büyüyebilir veya iltihaplanabilir. Geniz etinin anormal boyutlara ulaşmasına ve doku artışı meydana gelmesine Geniz Eti Büyümesi (adenoid hypertrophy / adenoid vegetation) denir. Geniz eti büyümesi ve enfeksiyonu, bebeklerde 6 aylık olduktan sonra görülmeye başlar ve 2 ila 8 yaş aralığındaki çocukları etkiler. Büyüyen geniz eti, solunan havanın yolunu tıkar ve solunumu güç hale getirir.Geniz eti enfeksiyonu; aslında bir savunma sistemi olan geniz etini, barındırdığı bakteri ve virüslerle potansiyel bir hastalık etkenine çevirir.

TEDAVİ SÜRECİ

Geniz Eti

Kaç Seans İşlem Yapılır

1 Seans

Hassasiyet Süresi

10 Gün

Kalıcılık Süresi

Ömür Boyu

İşlem Süresi

20 Dakika

İşe Ne Zaman Dönülür

10 Gün Sonra

Anestezi

Genel Anestezi

Tam İyileşme Süresi

20 Gün

Geniz Eti Tedavisi Nasıldır?

Geniz eti büyümesi tanısı koymak için öncelikle; kulak, burun ve boğaz bölgesinin fizyolojik muayenesi yapılır. Gerekli görüldüğünde radyografik veya endoskopik izleme de yapılabilmektedir.

Geniz eti büyümesi ya da enfeksiyonu tanı ve teşhisi konulduktan sonra uygulanan ilk tedavi şekli, ilaçla yani medikal tedavi yöntemidir. Antibiyotik, antihistaminik, dekonjestan, ağrı kesici ve nazal spreylerden uygun olanlar kullanılarak iltihaplanma baskılanmaya ve iyileşme sağlanmaya çalışılır. Ancak kullanılan ilaçların yan etkilerinden kaçınmak için bu tedavi yöntemi uzatılmamalı ve ısrarcı olunmamalıdır.

Medikal tedavi ile sonuç alınamıyor ve problemler devam ediyorsa geniz eti, bağışıklık sistemi için tehdit oluşturmaya başladığından ameliyat kararı verilir.

Geniz Eti Ameliyatına Hangi Durumlarda Karar Verilir?

Sıklıkla tekrarlayan ya da sürekli devam eden büyüme ve / veya iltihaplanma gibi geniz eti problemleri yaşanıyor, buna karşılık uygulanan medikal tedavi ile sonuç alınamıyor ise geniz eti ameliyatı (edonoidektomi) yapılmasına karar verilir. Bağışıklık sisteminde geniz etinin işlevini yerine getiren başka doku ve yapıların da bulunması nedeniyle, geniz etinin alınması bağışıklık sistemini çökertmez. Ancak tedavi edilmediği sürece geniz eti büyük bir hastalık kaynağı olarak tehdit oluşturacaktır.

Özellikle nefes alma zorluğu, sık sık tekrarlayan ve ilaç tedavisine cevap vermeyen geniz eti enfeksiyonu, uyku apnesi, konuşma bozukluğu, kalp yetmezliği, diş ve çene bölgesinde gelişimsel bozukluk görülmesi, tümör teşhisi gibi durumlarla karşılaşıldığında, zaman kaybetmeden cerrahi müdahale yapılmalıdır.

Sık Sorulan Sorular

Geniz eti ameliyatı sonrasında iyileşme süreci ne kadar sürer?
İyileşme süreci genellikle birkaç gün içinde başlar. Tam iyileşme süreci birkaç haftayı bulabilir. Cerrahın önerdiği yönergeleri takip etmek önemlidir.
Genellikle evet, geniz eti ameliyatının sonuçları kalıcıdır. Ancak, bazı durumlarda geniz eti büyümesinin tekrarlaması mümkündür.
T: +90 532 514 24 88
M: info@eladazizli.com

ADRES BİLGİSİ

Kültür Mahallesi, Ahmet Adnan Saygun Caddesi Akmerkez No:3 Kat: 10 D2, 34340 Etiler/İstanbul