Alt Konkaların Küçültülmesi
Alt Konkaların Küçültülmesi Nedir?
Konkalar, burnun yerine getirdiği birçok fonksiyon için hayati öneme sahiptirler. Konkaların görevi, burundan solunan havanın hızını keserek yavaşlatmak, havayı yaklaşık 25 0C’ye kadar ısıtarak akciğere girişe hazır hale getirmek, nemlendirmek, yabancı maddeler ile parçacıklardan temizlemek ve bazı enzimler üretmektir.
Konkalar nefes alma işlemi esnasında, işlevlerini yerine getirebilmek ve akciğerleri koruyabilmek için kan dolaşımına bağlı olarak zaman zaman büyüyüp küçülürler. Bu şekilde hava yolları stabil olmaktan çıkar ve dış etkenlere uyum sağlayan, kontrol edilebilir dinamik bir yapıya bürünürler.

Akciğerleri kir, toz, virüs, bakteri ve toksinlerden koruyan ve havayı filtreleyen burun kıllarının (siliya – cilia) kurumaması ve nemli kalması için bu büyüyüp küçülmeler her iki burun boşluğu tarafından eş zamanlı olarak değil, sırayla ve vardiyalı olarak yapılır. 30 dakika ile 6 saat arasında değişen bu vardiya şeklinde çalışmaya nazal döngü (nazal siklus – nasal cycle) denir. Solunan toplam hava miktarı değişmediğinden, kişiler bu farklılığı anlamazlar. Nazal döngü esnasında, bir burun boşluğu yani hava kanalı konkanın şişmesiyle çok az hava geçirerek burun kıllarını dinlendirmeye başlar, diğeri ise normal hava akışını sağlar.Nazal döngünün, burun kıllarını dinlendirmesinin ve nemli tutmasının yanında diğer görevi ise iyi koku alınmasını sağlamaktır. Koku alma, solunan havanın içerisindeki kimyasallarla ilgili bir durumdur. Bazı kimyasalların, kokularının anlaşılabilmesi için koku almaçlarında (reseptör) daha uzun süre kalmaları gerekir. Nazal döngü esnasında az hava geçiren kapalı burun boşluğunda yavaş hareket eden havadaki kimyasalların kokuları daha iyi algılanır.
Son yapılan çalışmalarda Bipolar Bozukluk ve Şizofreni gibi psikolojik hastalıklarda dahi nazal döngünün etkisinin olduğu savunulmaktadır.
TEDAVİ SÜRECİ
Alt Konkaların Küçültülmesi
1 Seans
2 Gün
Ömür Boyu
10 Dakika
2 Gün Sonra
Genel Anestezi
3 Gün
Konka Hipertrofisi (Burun Eti Büyümesi) Neden Olur?
Burun fonksiyonlarını yerine getiren ve hassas bir yapıya sahip olan konkaların içinde barındırdıkları kemik ve / veya yumuşak dokuda, zaman zaman normal ötesi şişme ve büyüme gibi yapısal bozukluklar meydana gelir. Bu büyümelere Konka Hipertrofisi (Burun Eti Büyümesi – turbinate hypertrophy) denir. Söz konusu büyüme çoğunlukla alt konkada, nadiren ise orta konkada görülür.
Alt konka büyümesi; alerjik nedenler ya da yaşanan burun travmaları sonucunda septumda oluşan eğrilikler (septum deviasyonu) nedeniyle oluşur. Çok nadir vakalar hariç çocuklarda görülmez. Bazen gebelik, hormonsal hastalıklar ve kullanılan ilaçlar da alt konka büyümesi için bir etkendir.
Alerji rahatsızlıkları olan kişilerin konka dokularında oluşan iltihaplanmalar, bu dokularda ödem oluşmasına, damar genişlemesine ve kanlanmalara yol açarak konkanın büyümesine sebep olurlar.
Deviasyonu olan kişilerde ise; septumdaki yani burun kemiğindeki eğriliğin meyil ettiği burun boşluğunun ters tarafındaki boşluk genişleyeceğinden, konka hava kanalını kontrol altına almak ve normal hava akışını korumak için bu genişliği daraltma eğilimine girmekte ve büyümektedir. Bu büyümeye Telafi Edici Büyüme (compensatory hypertrophy) denilmektedir.
Hamilelik esnasında kadınlarda meydana gelen hormonsal değişiklikler ile sinüzit, tiroit bezi hastalıkları, şeker hastalığı ya da aşırı hormon üretilmesi gibi hastalıklar da konkalarda kanlanma ve ödem oluşmasına, bunun sonucunda da konka büyümesine neden olabilmektedir.
Burun içerisindeki farklı bir yapı olan sinüsleri oluşturan hava kesecikleri, bazen olmamaları gereken yerde, orta konka iç kısmını oluşturan kemik yapısının içerisinde bulunurlar. Bu kemik içerisinde hava kabarcığı oluşması durumuna konka bülloza (concha bullosa) denir ve orta konkanın büyüyerek hava yolunu kapatmasına neden olur.

Konka Hipertrofisi (Burun Eti Büyümesi) Teşhisi Nasıl Konulur?
Alt konkada oluşan hipertrofi; konkanın içerdiği yumuşak doku büyümesi, kemik büyümesi ya da her iki yapının birlikte büyümesi şeklinde ortaya çıkar. Büyümenin hangi bölgede olduğunun doğru teşhisi, tedavi yönteminin de doğru seçilmesini sağlayacaktır.
Teşhis için Konka Hipertrofisi belirtilerini gösteren hastanın burun içi muayenesi ağrısız bir şekilde fiziksel, radyografik görüntüleme ya da kameralar yardımıyla yapılır. İhtiyaç duyulduğunda doktor tarafından tetkik ve detaylı görüntüleme istenebilir.